Ohjeita pennun hankintaan
Etsitkö itsellesi uutta perheenjäsentä ja olet kiinnostunut Coton de Tulearista?
Ennen pennun hankintaa kannattaa tutustua huolellisesti rotumääritelmään Suomen Coton de Tulear ry:n sivuilla ja tavata aikuisia Coton de Tuleareja.
Rotuyhdistyksellä on paikoittain aluetoimintaa, mm. koiratapaamisia, joihin rodusta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota sopivaa pentua etsiessä?
Tutustu rauhassa tarjontaan sekä eri kasvattajiin. Tutustu kasvattajan kasvatustyöhön esimerkiksi kennelin nettisivujen tai Kennelliiton jalostustietokannan kautta. Jalostustietokannasta voit nähdä kasvattajien aiemmat pentueet ja pentueen vanhempien iät, sekä niiden terveys-, koe- ja näyttelytuloksia.
Näitä tietoja tutkimalla saa hyvää ennakkotietoa siitä, minkälaisia ominaisuuksia pennulla voi olla. Löydät Jalostustietokannan käyttöohjeet täältä.
Rotuyhdistyksen sivuilta löytyy rodun jäsenkasvattajien yhteystietoja.
Yhdistys ei ota vastuuta kasvattajalistalla olevien kasvattajien toiminnasta, mutta yhdistyksen pentuneuvoja opastaa koiran hankinnassa ja neuvoo, mitä terveystutkimuksia pentueen vanhemmilta tulisi löytyä ja mitä mahdolliset tulokset kertovat.
Ole etukäteen yhteydessä kasvattajiin ja kysele myös tulevista pentueista. Osoita, että juuri sinulla on tarjota pennulle hyvä, huolehtiva koti. On myös hyvä varautua vastailemaan kasvattajan esittämiin kysymyksiin, sillä hyvä kasvattaja on kiinnostunut kotiehdokkaista ja haluaa löytää pennuilleen yhteensopivat omistajat.
Kun löydät mahdollisesti sinulle sopivan pennun, sovi tapaaminen kasvattajan luokse.
Käy katsomassa pentua ennen ostopäätöstä. Myös pentueen emä olisi hyvä saada nähtäväksi. Kysy pennun vanhemmista, terveystuloksista, luonteesta ja vaikka miksi kyseinen pentue on tehty.
On aina hyvä asia, jos kasvattaja on kiinnostunut tutkimaan koiriensa terveyttä ja kasvattajan koirilta ja kasvateilta löytyy tutkimustuloksia.
Pentuetta, jossa vanhemmilta ei löydy voimassaolevia terveystuloksia rodun kannalta olennaisista sairauksista, ei kannata pitää terveenä, sillä tutkimaton koira ei ole sama asia kuin terve koira.
Vuoden 2024 alusta koiran haltijan tulee rekisteröidä koira myös Ruokaviraston koirarekisteriin.
Koirarekisteri on viranomaisrekisteri, jonne talletetaan asetuksen 5 § mukaiset tiedot. Viranomaisrekisteriin ei tallenneta koiran sukutaulutietoja tai muita harrastustoimintaan liittyviä tietoja eikä sinne koiran ilmoittaminen vastaa Kennelliiton rekisteröintiä. Varmistathan aina, että pentu on rekisteröity Ruokaviraston koirarekisteriin sekä Kennelliittoon.
1. Mieti, sopiiko koira elämääsi
Coton de Tulear voi elää jopa 15 vuotta. Oletko valmis huolehtimaan siitä koko sen elämän ajan? Onko sinulla myös resursseja huolehtia koirasta, sillä koiran omistamiseen liittyy kustannuksia, jotka ylittävät pelkän ostopalvelun hinnan?
2. Tutustu rotuun huolellisesti
Ennen koiran hankintaa, tutustu tarkasti Coton de Tulear -rotuun. Lue rodun ominaisuuksista ja käyttäytymisestä, ja ota selvää, sopiiko rotu elämääsi. Rotutietoihin voi tutustua muun muassa Suomen Coton de Tulear ry:n ja Kennelliiton verkkosivuilta.
3. Käy katsomassa pentuja ennen ostopäätöstä
Tutustu pentuihin, niiden emoon sekä koirien elinolosuhteisiin. Varmista myös, että pentujen vanhemmat ovat käyneet terveystarkastuksessa ennen astutusta.
4. Varmista, että pentu rekisteröidään asianmukaisesti
Kun ostat koiran, varmista, että pentu tulee Kennelliiton rekisteriin ja että saat rekisterikirjan. Jos rekisterikirja ei ole heti saatavilla, varmista, että se luovutetaan myöhemmin selkeästi määritellyin ehdoin.

Minkälainen on hyvä kasvattaja?
Hyvän kasvattajan kotiin on tervetullut, koirilla on siistit elinolosuhteet ja ne ovat hyvinvoivia. Hyvän kasvattajan työ on läpinäkyvää, eikä sitä tarvitse piilotella. Kysymyksiin saa vastaukset, ja koirien taustoista, suvusta ja mahdollisista terveysrasitteista kerrotaan avoimesti. Pentuja ei myydä kiireellä auton takakontista.
Hyvän kasvattajan jokaisen pentueen tulisi olla tarkkaan harkittu. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että koirien kasvattaja on miettinyt, kuinka pentueen vanhemmat täydentävät toisiaan. Kasvattajan pitäisi pystyä kertomaan, millaisia pentuja mahdollisesti on odotettavissa ja millaisiin koteihin ne sopisivat. Esimerkiksi kotikoiraa etsivälle ei sovellu pentu hyvin vietikkäistä vanhemmista, kun taas aktiivista harrastuskoiraa etsivälle pentue voisi olla oikea.
Vastuullinen kasvattaja on tarkka siitä, kenelle tai millaiseen perheeseen pennun myy. Kasvattajalle on täten myös tärkeää esittää kysymyksiä pennunostajalle, esimerkiksi tämän koirakokemuksesta, siitä, keitä perheeseen kuuluu, millaiset asumisolosuhteet ovat ja millaista pentua perhe etsii (esim. kotikoiraa, harrastuskoiraa). Jos kasvattajan mielestä kyseisen rodun tai pentueen pentu ei tunnu oikealta valinnalta perheeseen, kannattaa keskustella kasvattajan kanssa siitä, miksi hän on sitä mieltä. Ehkä rotu onkin liian vaativa ensikertalaiselle koiranomistajalle tai pennunostajalla on väärä kuva rodusta. Siksi kannattaa kertoa avoimesti, millaista koiraa etsii: minkä luonteista ja mihin tarkoitukseen.
Kasvattajan ja pennunostajan yhteinen etu on löytää oikea koira oikealle omistajalle. Hyvä kasvattaja toivoo kuulevansa koiran elämästä ja neuvoo pennunostajaa vastaan tulevissa asioissa. Kasvattajan tuki on usein etenkin ensikertalaiselle pennunostajalle tärkeää, joten oikean kasvattajan ja sopivan pennun etsimiseen kannattaa panostaa.
Kasvattajan velvollisuus on neuvoa sinua myös sen jälkeen, kun pentu muuttaa luoksesi. Kasvattajalta saat ohjeita esimerkiksi pennun hoitoon, ruokintaan ja koulutukseen liittyen. Useat kasvattajat myös antavat pennun mukana kirjalliset hoito-ohjeet tai pentuoppaan.
Hyvä kasvattaja myy pentueensa aina rekisteröitynä ja ensisijaisesti Kennelliiton kauppakirjasopimuksella. Jos myyjä ei halua täyttää sopimuksen kaikkia kohtia, jokin asia saattaa olla vialla. Sopimusta tehtäessä ostajan ei tarvitse suostua kohtuuttomiin vaatimuksiin. Jos kaupasta syntyy erimielisyyksiä, niiden selvittämisessä voi kääntyä kuluttaja-asiamiehen puoleen.
Epämääräiseltä myyjältä ostetun koiranpennun taustasta ei ole tietoa ja sen lähtökohdat elämään eivät usein ole parhaat mahdolliset. Erityisen ongelmallisia ovat esimerkiksi Venäjältä tai Virosta salakuljetetut koiranpennut. Koirien salakuljetus Virosta ja Venäjältä lisää raivotaudin leviämisriskiä Suomeen. Lisäksi ulko- ja sisäloiset ovat hyvin tavanomaisia koirilla, joiden taustasta ei ole tietoa. Pentu saattaa jopa olla parantumattomasti sairas.
Jos jokin asia alkaa askarruttamaan tai epäilyttämään, selvitä miksi. Voit myös ottaa yhteyttä Suomen Coton de Tulear ry:n pentuneuvontaan ja kysyä apua.
Kasvattajan tulee kasvatustyössään noudattaa niitä ohjeita, sääntöjä ja suosituksia, jotka Suomen Kennelliitto on antanut. Suomen Coton de Tulear ry suosittelee ostamaan pennun aina kasvattajalta, joka noudattaa yhdistyksen jalostussuosituksia, rekisteröi pentunsa Suomen Kennelliittoon sekä pitää koiriaan hyvin antaen näin pennuille mahdollisimman hyvät eväät elämän alkuun.
Suomen Kennelliiton Pentulista
Suomen Kennelliiton Pentulista-palvelusta löydät kasvattajien pentueita roduittain (Coton de Tulear löytyy FCI-ryhmästä 9, seurakoirat ja kääpiökoirat). Kasvattajat ovat itse tallentaneet palveluun tiedot pennuistaan ja vastaavat tietojen oikeellisuudesta. Pentulistan kautta voit myös tarkistaa, täyttääkö pentue yhdistyksen asettamat jalostussuositukset (pois lukien lisäsuositukset). Suomen Coton de Tulear ry:n jalostustoimikunta arvioi jokaisen Pentulistalle ilmoitetun pentueen kohdalla, täyttääkö se suositukset muun muassa terveyden ja vanhempien ikien osalta. Tarkempaa tietoa suosituksien täyttymisestä voi kysellä pentuneuvojalta tai jalostustoimikunnalta.

Mistä tunnistat vastuullisen kasvattajan?
Hyvä koirankasvattaja:
- Suunnittelee pentueen ennalta ja näkee vaivaa löytääkseen jokaiselle pennulle hyvän kodin
- Pitää huolta emosta, pennuista ja muista koiristaan
- Tutkii virallisesti jalostuskoiriensa ja kasvattiensa terveyttä
- Kasvattaa terveitä, hyväluonteisia koiria terveistä vanhemmista, joilla ei esiinny perinnöllisiä sairauksia
- Päästää ostajan kotiinsa katsomaan pentuja ja emoa
- On valmis vastaamaan avoimesti kaikkiin kysymyksiin ja kertomaan pennun taustasta
- Varmistaa, että pentu saa juuri sille sopivan perheen ja perhe juuri sille sopivan pennun
- Tarjoaa pennunostajalle tukea ja neuvoja myös luovutuksen jälkeen
- Välittää aidosti koirien hyvinvoinnista
- On hyvämaineinen ja voi pyydettäessä mainita suosittelijoita
- Toimii laillisesti
Älä tue pentutehtailua
Mitä on pentutehtailu?
Pentutehtailu tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö, joka voi olla rekisteröity kasvattaja tai ei, tuottaa pentuja suuria määriä epämääräisissä olosuhteissa. Pentutehtailija ei yleensä huolehdi jalostukseen käytettävien koirien terveydestä eikä varmista niiden rekisteröintiä, rokotuksia tai madotuksia. Tämä voi johtaa heikkokuntoisiin pentuihin, jotka kärsivät huonosta hoidosta, aliravitsemuksesta sekä rokotusten ja madotusten puutteesta.
Pentutehtaasta tulevilla koirilla on korkea riski sairastua erilaisiin tauteihin ja ne voivat sairastua pian uuteen kotiin päästyään. Pennut voivat kärsiä pysyvistä vaurioista eivätkä kehity normaalisti aikuisiksi. Pahimmassa tapauksessa koira sairastuu parantumattomaan tarttuvaan tautiin, joka vie sen hengen nuorena.
Pentutehtailussa kasvatetut pennut voivat olla pelokkaita tai aggressiivisia, sillä niitä ei ole sosiaalistettu tai totutettu ihmisiin tai muihin koiriin. Monet pentutehtailijat pitävät narttukoiriaan häkeissä ja astuttavat ne joka juoksulla, mikä on suuri rasitus nartulle.
Vaikka osa pentutehtailijoista rekisteröi pennut Suomen Kennelliitossa, he voivat silti tuottaa rekisteröimättömiä pentueita, joita kutsutaan "välipentuiksi". Pentutehtailijat voivat kasvattaa koiria suurissa sekalaumoissa, joissa astumiset eivät ole kontrolloituja, eikä pentujen vanhempia aina tiedetä. Tämä voi johtaa sisäsiittoisuuteen, joka altistaa pentuja perinnöllisille sairauksille ja vioille.
Monet pentutehtailijat ilmoittavat pennuistaan samoissa paikoissa kuin vastuulliset kasvattajat. Rekisteröimättömät, epäeettisesti kasvatetut pennut voivat kuitenkin olla houkuttelevasti hinnoiteltuja. Vaikka pentu saattaa herättää sääliä, sen ostaminen tarkoittaa, että tuet pentutehtailijan toimintaa.
Mistä tunnistan pentutehtailijan?
Pentutehtailija:
- Myy koiria, joita yleensä joutuu odottamaan pitkään, mutta niitä on saatavilla lyhyellä toimitusajalla
- Myy "trendikkäitä" rotumixeja, jotka eivät ole rekisteröityjä, mutta pyytää niistä rekisteröidyn koiran hintaa
- Myy koiria epämääräisin tiedoin eri myyntifoorumeilla
- Kertoo, että pentue on "vahinkopentue"
- Myy koiria, jotka eivät ole rekisteröity Suomen Kennelliittoon tai muuhun FCI:n alaiseen rekisteriin, eikä niitä ole tunnistusmerkitty
- Ei tee kirjallista sopimusta pentujen myynnistä
- Myyjän oikea nimi ei ole usein tiedossa
- Pyytää varausmaksua ennen kuin pentu on edes nähty
- On kiire saada kauppa tehtyä, ja pentu voidaan tuoda johonkin satunnaiseen paikkaan, eikä sitä voi nähdä etukäteen
- Pentun emää, pentuesisaruksia tai pentujen elinolosuhteita ei pääse näkemään
- Myyjä tai ostaja ei ole kiinnostunut näyttelyistä, mutta väittää, ettei pentu tarvitse rekisteröintiä
- Myyjällä voi olla monenlaisia selityksiä siitä, miksi pentue on syntynyt ja miksi se on myynnissä
Älä tue pentutehtailua. Pidä huolta, että ostopäätöksesi tukee vastuullista koirankasvatusta ja edistää koirien hyvinvointia.